Wees voorbereid op crises.

17 oktober 2023 waren we op bezoek bij de brandweer te Dirkshorn. Het was een erg interessante avond waar brandweerman John en allereerste brandweervrouw van Nederland Annelies ons meenamen in de wereld van snelle beslissingen kunnen nemen in stressvolle situaties. Het toverwoord hierbij is een goede voorbereiding. En dat doe je door te oefenen. Door te oefen kan je sneller reageren als er echt nood is. Dat gaf ons de inspiratie om zelf ook aan de slag te gaan. We hebben een vragenlijst opgesteld zodat jij jezelf ook kunt voorbereiden op crisis in je bedrijf.

                 Hoe ga jij om met crises?

De meest productieve mensen beheersen de kunst om direct op onverwachte en ongeplande noodsituaties in te spelen zodat de gevolgen beperkt blijven.

 “Brandjes blussen” is de gebruikelijke term voor het omgaan met crisissituaties. Dit kan iets relatief simpels als het kalmeren van een ontevreden klant betreffen, maar ook het oplossen van een groter probleem zoals serieuze onderbezetting.

 Zelfs met de beste planning is het niet te voorkomen dat zich soms onvoorziene situaties voordoen die ter plekke moeten worden gemanaged. Als belangrijke machines stuk gaan, essentiële medewerkers uitvallen, of externe omstandigheden je werk beïnvloeden, moet er ingegrepen worden. Crisissituaties bieden een kans om te leren en te groeien.

Maak tweetallen en stel elkaar de volgende vragen. Degene die start stelt de vragen en schrijft de antwoorden op van de ander. Daarna draai je de rollen om.

  1. Beschrijf een of meer crisissituaties in jouw bedrijf.
  • Wat is de manier waarop je doorgaans omgaat met een crisis?
  • Wat heb je geleerd van crisissituaties?
  • Wat heb je geleerd van de brandweer hoe je het eventueel anders zou kunnen aanpakken?
  • Hoe zou jij de crisis van de ander aanpakken? Een ander perspectief geeft soms mooie input!