15 april zijn we met Marika Wilms op pad geweest. Ze heeft ons kennis laten maken met verschillende wilde planten die eetbaar zijn voor ons als mens zijnde. Vele van die planten hebben een goede werking op ons lijf. Hierbij een greep uit de planten die we onderweg zijn tegengekomen.
De bloemetjes van de Pinksterbloem zien er niet alleen erg mooi uit maar zijn ook erg lekker in een salade. Ze hebben een beetje een mosterdsmaak.
Ook de bloem van de Magnolia is eetbaar. Het heeft een gemberachtige smaak.
De Heermoes kan je gebruiken om thee van te zetten.
Plus deze plant is een goede vervanger voor je staalborsteltje bij het schoonmaken!
Kleefkruid kan je gebruiken om kruidenthee van te maken. De hele jonge topjes van het kleefkruid kan je gebruiken voor in de salade.
De brandnetel is eigenlijk superfood! Als er niets meer te eten is, is dit de plant die je wil hebben. Hij zit bomvol goede vitamines en voedingsstoffen! Als je de brandnetel kneus, door bijvoorbeeld met een deegroller er over heen te gaan, prikt hij niet meer. Pluk de brandnetel wel met handschoenen. Mocht de brandnetel je huid wel geraakt hebben kijk dan of er Weegbree in de buurt staat. Door deze te kneuzen en op de plek te vrijven zal de jeuk verdwijnen.
De Look zonder look heeft een heerlijke knoflookaroma. Heerlijk voor in de kruidenboter.
Overigens zitten alle groene blad kruiden en planten vol antioxidanten.
Ook de Armbloemigelook is in de wilde natuur te vinden en heeft eveneens de smaak van knoflook. De balletjes bovenin bij de bloemetjes zijn lekker fris. De hele plant is eetbaar.
En dan is er nog de Daslook. Ook deze is helemaal eetbaar. Zowel de bladeren als de bloemen. Zelfs de bloemen die nog niet helemaal uit zijn smaken heerlijk!
Al deze Looken bij elkaar maken een heerlijke kruidenboter die ook nog eens bordenvol voedingsstoffen zitten!
En wist je dat de Paardenbloem ook helemaal eetbaar is? Zowel de bloem, als de blaadjes en zelfs de wortel! De gele blaadjes zijn zelfs wat zoetig. De bladeren kan je gebruiken als sla en wortel zou je in kleine stukjes kunnen bakken. Houd er rekening mee dat de wortel wel eetbaar is, maar ook erg bitter. Neem zeker niet te veel hiervan.
De steel van de paardebloem zou je kunnen drogen en uiteindelijk als rietje gebruiken. Leuk om een keer met kinderen te doen. Je kan de steel ook eten, maar ook deze is vrij bitter.
Bedankt Marika voor deze leuke en leerzame dag!
Wil je nog meer willen weten over de planten en de medicinale werking. Kijk dan op de Facebookpagina van Het Herboristengilde.