Ryanne Smit

De 10 vragen aan ….. Ryanne Smit

Wie ben jij en wat doe jij? 

Ik ben Ryanne Smit en ik heb een bedrijf in duurzame Zweedse verf: Moose Färg. Moose betekent eland, een kenmerkend dier uit het land. En Färg (je spreekt uit: feri-j) betekent verf in het Zweeds. Ik ben ik Schagen opgegroeid en na een aantal studies, reizen en verschillende woonplaatsen ben ik hier weer teruggekomen.

Wat maakte dat je ondernemer bent geworden? 

Zoals het met zoveel in het leven gaat, ben ik er ingerold. Ik heb het bedrijf overgenomen van mijn vader. Achteraf gezien heeft veel van wat ik heb gedaan, mij deze kant op gewezen. Zo heb ik bedrijfskunde gestudeerd en jarenlang voor een scale up gewerkt. Voor anderen was het dan ook heel logisch dat ik deze stap maakte, terwijl ik dat zelf lange tijd niet van mezelf had gedacht en verwacht. 

Toch ben ik me gaan verdiepen in het bedrijf en ben ik vier jaar geleden gaan samen werken met mijn vader. Sinds een jaar is het echt mijn bedrijf. Mijn vader werkt nog wel in het bedrijf, maar heeft een stap achteruitgezet. Dat doet hij op een hele goede manier, hij kan het goed loslaten. Hierdoor gaat het goed en dat is echt heel fijn. 

Wat vind jij het leukste aan het ondernemen? 

De autonomie. Je hebt veel invloed op je eigen tijd en je bepaalt welke richting je met je bedrijf wilt gaan. Het maken van een eigen plan vind ik leuk. Qua visie denk ik over veel dingen hetzelfde als mijn vader én we doen dingen ook heel anders. 

Mijn vader komt makkelijk met ideeën, hij durft van alles uit te proberen en is echt goed in iets neerzetten. Dat paste ook heel goed bij de beginfase van het bedrijf. 

Ik kan goed plannen, organiseren en structuren. Dat past goed bij deze fase en wat dat betreft ben ik op een het perfecte moment ingestroomd. Ik heb een heel mooi bedrijf aangetroffen, waarin ik nu allerlei dingen kan verscherpen en verbeteren. 

En als je het hebt over wat ik in het bedrijf zelf heel leuk vind, dan is het natuurlijk leuk als de klanten enthousiast zijn. En als mijn collega’s lekker in de flow zitten. Als het goed loopt, word ik daar heel blij van.

Waar kunnen we je ’s nachts voor wakker maken? 

Nou dat is het geijkte antwoord; het liefste niet! Maar als ik dan toch iets moet zeggen dan is het hiken, daar hou ik heel erg van. Ik ga graag op meerdaagse hikes in de bergen. Voor de start van zo’n dag kan ik prima ’s nachts mijn bed uitkomen. Dan kan ik wonderbaarlijk genoeg heel goed wakker worden. 

Wat is jouw mooiste plekje? 

Als je het voorgaande antwoord zou zien, zou je natuurlijk zeggen ergens in de bergen of de bossen. Ik hou heel erg van buiten, in de natuur zijn. Het land of het seizoen, dat maakt mij niet uit. Ik vind het fijn om op dat soort momenten niet te veel mensen tegen te komen, zodat je de natuur echt kunt ervaren. Ik probeer niet meer met het vliegtuig te gaan, sinds een aantal jaar neem ik de trein. Dat betekent dat ik tegenwoordig vooral in Europa reis. Italie, Portugal of Zweden, je kunt op allerlei plekken mooi hiken. 

Maar als ik echt één plek moet kiezen, dan kies ik toch mijn huis. Ik heb daar heel veel aan geklust en het voelt daardoor echt als mijn plekje.  

Waar word je het meest gelukkig van? 

In het leven word ik het meest gelukkig van echte verbinding maken met mensen. Het is niet zo dat ik altijd alleen wil zijn, zoals het hiken misschien doet vermoeden. Ik hou ervan om goede gesprekken te hebben met vriendinnen, collega’s en familie.

Wat doe je ter ontspanning? 

Ik vind op dit moment de meeste ontspanning in dansen, ik doe jazzballet bij Balletschool Schagen. Of ik ga zwemmen bij de Wiel. En zo af en toe een rondje hardlopen. 

En ik vind het leuk om lekker creatief bezig zijn met mijn eigen verf. Gewoon projectjes doen en in de activiteit opgaan, zodat het creatief gaat stromen.

Wat zouden we eigenlijk nog van je moeten weten? 

Haha, nou, ik heb niet zo’n groot ego dat ik zeg: je moet dit en dit echt van mij weten Maar wat misschien interessant is, is iets wat ik wil verspreiden en uitdragen. Namelijk dat in het ondernemen naast de lijn van successen, altijd een lijn van tegenslagen en twijfels loopt. 

Als je het ondernemen overweegt, is het belangrijk om ook te kijken naar hetgeen naast die successen en mijlpalen. Vrijheid is wat iedereen aanspreekt in het ondernemen en dat is er soms. Maar vrijheid heb ik soms helemaal niet. Dan ben ik gewoon keihard aan het knallen. Het is goed om te benadrukken dat beide kanten er zijn. 

Van welke Fem2business vrouw wil je meer weten? 

Ik ken er eigenlijk nog niet zo heel veel! Maar ik zou wel graag meer willen weten van Irma Meinema. Zij opereert in een meer masculiene wereld. Ik ben wel heel benieuwd naar hoe zij dat doet en zij daarin beweegt.