De 10 vragen aan ….. Ryanne Roozendaal

Wie ben je? Wat doe je?

Ik ben Ryanne Roozendaal. Ik ben trainer en coach op het gebied van communicatie en persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast ben ik schrijver. Ik schrijf met name over de dingen waar ik ook training over geef. Dus over mindset en persoonlijke ontwikkeling. Soms vertaal ik dat naar gedichten of een metafoor. Mijn kinderboek is het eerste wat daadwerkelijk is uitgekomen. 

Wat maakte dat je ondernemer bent geworden? 

Ik zat op de theaterschool, op de Theaterdocent-opleiding. Ik had twee afstudeerrichtingen  gekozen: trainingsacteren en regisseur in het amateurtheater. Beide kon je eigenlijk alleen doen als zzp-er. Dus ik dacht: ‘Dan schrijf ik me in bij de Kamer van Koophandel.’ 

Ik ben heel voorzichtig begonnen, met een bijbaantje ernaast. Ik merkte al vrij snel dat dat niet werkte. Ik ging uiteindelijk harder bij mijn bijbaan werken, waar ik voor steeds meer uren gevraagd werd. Ik werd als assistent manager gevraagd en besefte toen opeens dat ik met andere dingen bezig was dan ik wilde. Toen heb ik het bijbaantje opgezegd en ben ik eigenlijk pas écht voor mezelf begonnen. Op het moment dat ik die keuze maakte, begon het te lopen.

De eerste jaren heb ik vooral gewerkt als trainingsacteur en als regisseur. Daarna steeds meer als trainer en als coach. Sinds ik moeder ben, ben ik me op onder andere schrijven gaan richten. Dat past nu beter dan het theater en zo kan ik toch mijn creativiteit kwijt. 

Iedere paar jaar verandert er wel iets bij mij. Ik denk ook dat het goed is om jezelf te blijven ontwikkelen. Dat vloeit door in je bedrijf. 

Wat vind je het leukste aan het ondernemen? 

De vrijheid om zelf te bepalen hoe je je wilt ontwikkelen. Maar ook welke dingen je wel en niet doet. Ik denk dat de diversiteit die ik nu heb, bij een werkgever niet mogelijk zouden zijn. Ik vind het leuk om nieuwe dingen te zien, op nieuwe plekken te komen en nieuwe dingen te creëren. Dat kan heel goed als ondernemer. 

Waar kunnen we je s nachts voor wakker maken?

Om op vakantie te gaan. Als we bijvoorbeeld een vroege vlucht zouden moeten pakken, dan ben ik zo uit mijn bed. En als iemand hulp nodig heeft, dan sta ik er ook zo naast. 

Wat is jouw mooiste plekje?

Hierachter in de tuin hebben we een steiger. Daar kijk je uit over de waterberging en de West-Friesedijk. Op diverse momenten van het jaar is het daar erg mooi, maar vooral in de winter. Dan is het vaak heel rustig. Je ziet de dauw op het land en de mist boven de sloten. Je hoort niets, behalve de eendjes. En de luchten van de zonsopkomt zijn dan prachtig. Het is dan net alsof de tijd even stil staat. 

Ik heb sowieso iets met zonsopkomst en zonsondergang. Ik vind het zo mooi hoe de lucht kleurt. Voor een mooie zonsopkomst zou ik ook mijn bed uit komen! 

Waar wordt het meest gelukkig van? 

Knuffels. Ik ben echt een knuffelaar. Ik word heel gelukkig van de knuffels van de kids, van Paul natuurlijk of van een vriendin. De Fem2Business dames hebben dat vast ook gemerkt! Ik word ook gelukkig van goed contact. Een mooi gesprek of onwijs kunnen lachen met iemand. 

In mijn werk word ik erg gelukkig als ik iemand verder heb kunnen helpen. Als ik het verschil heb kunnen betekenen. Of als mensen iets hebben aan mijn schrijfsels. Ik vind het zo bijzonder als deze ‘raken’. 

Wat doe je voor je ontspanning? 

Nou, op dit moment iets te kort denk ik. Met drie kleine kinderen vind ik het af en toe lastig om de balans goed te houden. Maar ik probeer de laatste tijd wel weer meer aan mijn eigen ontspanning te doen. 

Ik hou ervan om lekker buiten te zijn. En ik tennis graag. Als ik aan het tennissen ben, denk ik aan niets anders. Lezen vind ik ook heel fijn. Ik hou van diverse soorten boeken. Ik vind het leuk om over andere vrouwen of culturen te lezen. Dat kan een roman zijn of een biografie. Boeken over persoonlijke ontwikkelingen verslind ik echt. En ik houd natuurlijk van kinderboeken!

Ontspanning is voor mij ook, om met vriendinnen af te spreken. Lekker kletsen of samen uit eten. Of even een muziekje op zetten en lekker dansen.

Wat zouden we eigenlijk nog van je moeten weten? 

Nou, laatst zei iemand tegen mij; ‘Jij hebt het altijd zo voor elkaar. Hoe doe jij dat toch allemaal?’ En toen dacht ik; ‘Dat is dus niet zo!’ Ik kan me erg vinden in de uitspraak: ‘We rommelen allemaal maar wat aan.’ En ik dus ook. Ik wil juist niet het beeld geven dat alles perfect of gladgestreken is. 

Ik geloof wel echt dat je tot veel meer in staat bent, dan dat je zelf denkt dat je kan. Soms lijken dingen onmogelijk en dat zijn ze niet. Want als je ergens maar mee begint en het volhoudt, dan lukt er echt heel veel. 

En dat gaat niet vlekkeloos. Ook niet bij mij. Ik heb ook dagen dat er niets uit mijn handen komt. Of dat ik me waardeloos voel. Of dat ik geen leuke moeder ben. 

Ik denk dat in deze tijd van social media, dat meer de nadruk mag hebben. Dat er niet zoiets bestaat als een perfecte ondernemer, een perfecte vrouw, een perfecte moeder. We hebben allemaal onze butsen en schaven. Dat is juist leuk want dat geeft je kleur en persoonlijkheid. 

Van welke Fem2Business vrouw zou je meer willen weten? 

Het lijkt me leuk om meer van Kim Leegwater te weten. Zij heeft zich twee jaar geleden aangesloten bij Fem2business. Toen was zij gestart met haar onderneming als VA. Op Instagram heb ik gezien dat zij afgelopen jaar veel heeft veranderd in zichzelf en in haar onderneming. Daar kan ze vast meer over vertellen in deze rubriek.